Wanneer je lichaam nee zegt

Wanneer je lichaam nee zegt


Herken je dat, stijve schouders en nek, hoofdpijn, vatbaar voor virussen, last van je maag, beklemming op de borst. Wat probeert je lichaam jou te vertellen?


Mijn lichaam “fluistert” al heel lang. Nek- en rugklachten zijn mij niet onbekend. In het verleden gecombineerd met enorme hoofdpijnen. En ondanks dat ik mij er inmiddels van bewust ben dat mijn lichaam mij iets wil vertellen denk ik soms toch dat ik nog wel even door kan… Met het gevolg dat het fluisteren al meer een schreeuwen wordt. Zo overkwam het mij dat mijn lichaam mij letterlijk en figuurlijk heeft stil gezet, ik kon niet meer op mijn benen staan.


Inmiddels leer ik al meer luisteren naar het fluisteren van mijn lichaam en bouw ik regelmatig rustmomenten in. Ik sta stil bij wat mijn lichaam probeert te vertellen en welke grenzen hiermee aangegeven worden. Ik probeer hier andere keuzes in te maken en zoek naar oplossingen. En nee, dat gaat dus nog niet altijd goed…


En jij

Uitspraken als ‘een steen op je maag’, ‘de wereld op je schouders’, ‘niet in balans zijn’, ‘niet op je benen kunnen staan’, ‘een brok in je keel’, in je nek hijgen’ zijn niet voor niets ooit ontstaan. Luister jij naar wat je lichaam je probeert te vertellen? Kun je ontdekken welke signalen je al hebt gemist voordat je echt niet verder kon (of kunt)?


Er is ook een boek van Gabor Maté met bovenstaande titel. “Wanneer je lichaam nee zegt; verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid.”


#fluisteren #luisteren #lichaamsgericht #psychosomatisch #holistisch