Kennis

Kennis


Heb jij ook zoveel (zelfhulp) boeken? En welke stappen heb je aan de hand hiervan al op je pad kunnen maken?


Zoals je misschien gemerkt hebt verwijs ik met regelmaat naar boeken waar ik iets uit heb gehaald in mijn eigen pad van ontwikkeling. Naast het regelmatig volgen van cursussen en opleidingen om mijn nieuwsgierigheid naar de ontwikkeling van mezelf en anderen te onderzoeken heb ik inmiddels meer als één boekenkast met boeken. Heb ik die allemaal gelezen, nee dat zeker niet.


Is er dan één boek waarvan ik kan zeggen “dat moet je gelezen hebben”… Nee! Ten eerste loopt ieder zijn eigen pad in zijn ontwikkeling en staat ieder op een eigen kruispunt. En ieder heeft zijn eigen manier van leren, volgens psycholoog Kolb zijn dat doen, voelen, kijken en denken. In het meest effectieve leerproces doorloop je deze allemaal. Ik leer als eerste door observeren en door analyseren en daarna ga ik het toepassen en ervaren.


Maar elk boek levert me weer iets op aan kennis wat ik op dat moment kan gebruiken. En als het moment daar is pak ik weer een boek en herlees stukken of lees andere delen, net waar ik op dat moment naar op zoek ben, bewust of onbewust. Ik ben ervan overtuigd dat hetgeen je nodig hebt opgeslagen wordt om te kunnen gebruiken als het nodig is.


Maar er is één boek waar ik aan het begin van de ontwikkeling van mijn ondernemerschap zeker veel aan heb gehad en wat nog steeds een richtinggevend naslagwerk is. Dat is ‘Lopen doe je zelf’ van Ineke van den Berg en Arianne van Galen.


Al met al heb ik inmiddels geen rugzak, maar een hutkoffer vol met kennis en (levens)ervaring. Mijn wens is om dit op een laagdrempelige en No Nonsense wijze te gaan vertalen in een (online) aanbod, zodat jij misschien wat minder boeken en opleidingen hoeft aan te schaffen om tot inzichten te komen over jouw pad van ontwikkeling.

Zou dat ook iets zijn wat jou zou kunnen helpen?


#ervaringsdeskundig #herkenning #ASS #ADHD #jezelfzijn