ASS en AD(H)D

ASS en AD(H)D


Wat betekent een (officiële) diagnose voor jou?


Ik ben begonnen met me verder te gaan verdiepen in de wereld van ASS en AD(H)D. En ondanks dat ik al de nodige kennis had over diverse diagnoses, ik heb o.a. bij de GGZ aan zorgprogramma’s mogen werken, leer ik zoveel bij. En daar waar ik altijd zeg dat ik diagnoses niet belangrijk vind, begrijp ik volledig wat voor (h)erkenning dit voor mensen kan betekenen.


Ik startte met het lezen van G.R.I.P. als je anders denkt – over het coachen van volwassenen met AD(H)D en ASS van Bonnie Vooijs. Hierin vond ik zoveel herkenning, vooral aangaande mensen in mijn omgeving, en hierdoor begrip voor waarom deze mensen doen wat ze doen. Binnenkort start ik met de opleiding waar dit boek onderdeel van uit maakt.


Toen heb ik het boek ‘Het verstrooide brein – ADD begrijpen en helen’ van Gabor Maté weer eens open geslagen. En wederom herkenning, nu met name voor mezelf… Maar omdat iemand mij vertelde dat mijn gedrag meer op ADHD leek, begon ik in het boek ADHD 2.0 van Edward M.Hallowell & John J.Ratey. En inderdaad, het zou zomaar waar kunnen zijn. 


En nee, het is geen officiële diagnose, maar dit verklaart voor mij zoveel. Ik zei altijd dat ik geen woorden had, ik was jaloers op al die mensen die mooie verhalen en gedichten zo vanuit hun ‘zijn’ op papier kunnen zetten. Maar ik heb zeker wel woorden, al wandelend in het bos tuimelen alle mooie quotes en verhalen over elkaar. Maar als ik dan ga zitten, is alles weer verdwenen. En dat is natuurlijk niet de enige herkenning, en ik herken me ook niet in alles. Maar hoe fijn is het om te ontdekken dat je niet de enige bent, dat je dus wellicht helemaal niet zo raar bent.


Maar mijn uitgangspunt blijft toch dat we ten eerste gewoon allemaal mens zijn en allemaal uniek. Iedereen wordt gevormd door zijn ontstaan en zijn verleden en eventuele (traumatische) gebeurtenissen. En iedereen krijgt een aantal genen mee uit zijn systeem. En dat is waar we het mee mogen doen, wat we mee nemen op ons pad en waar we onze keuzes in kunnen maken.


Vermoed (of heb) jij ook een soortgelijke diagnose en zou je daar wel eens met ‘soortgenoten’ over willen sparren?


#ervaringsdeskundig #herkenning #ASS #ADHD #jezelfzijn