Gezin, opvoeding & gedrag

Gedragsproblematiek

 

Herken je dit

Ben jij of is je kind gediagnosticeerd met ADHD of een aan Autisme verwante stoornis? Heb jij of je kind last van sociale angst of extreme verlegenheid? Ervaar jij of je kind regelmatig gevoelens van somberheid of depressiviteit? Of heeft iemand in jullie gezin vaak last van negatieve gedachten of gevoelens

 

Dan is er ergens iets aan de hand. Er bevindt zich ergens ‘een emotionele wond’. Dit soort gedrag heeft namelijk twee functies:

  1. Het is een beschermingsmechanisme. Het beschermt om iets anders niet te hoeven voelen (bijvoorbeeld een naar gevoel, zoals machteloosheid, angst of verdriet).
  2. Het is vaak een manier om te laten zien dat er iets aan de hand is

Gedragsproblemen hebben te maken met de manier waarop je als mens omgaat met emoties en behoeften. Wanneer dit door jezelf of door een ander als hinderlijk wordt ervaren, spreken we over een probleem.

 

Hechting

De manier waarop je als mens omgaat met emoties en behoeften heeft veel te maken met hoe je opgegroeid bent en wat je meegemaakt hebt vanaf het moment van je ontstaan. Allerhande factoren tijdens de zwangerschap, je geboorte en in je eerste levensjaren kunnen ervoor zorgen dat je hechtingsproces niet optimaal verloopt. Hechtingsproces = De behoefte van een baby om de nabijheid te zoeken van een of meerdere specifieke personen. Deze nabijheid biedt een baby veiligheid, geborgenheid en voldoening. Dit is essentieel voor de ontwikkeling van een stevig basisvertrouwen, een stevig IK.

 

Het hechtingsproces is een complex proces, waarbij dingen fout kunnen lopen. Risicofactoren voor een onveilige hechting:

  • ouderfactoren: sensitiviteit, toegankelijkheid, eigen hechtingsproblemen, relationele problemen, onverwerkte trauma's etc.
  • gezinsfactoren: sociaaleconomische situatie, hoeveelheid stress, relatieproblemen, mishandeling of verwaarlozing
  • kind factoren: trauma, opvallende lichamelijke handicaps, adoptiekinderen, geboortecomplicaties, couveuse verblijf etc.

 

Wat doe ik

Ik begin met het toesturen van een uitgebreid intakeformulier dat ik graag retour ontvang voor onze eerste afspraak. Aan de hand van het formulier en het intakegesprek word al veel duidelijk over waar en wanneer er een probleem geweest is in de ontwikkeling van het basisvertrouwen.

 

Bij begeleiding van kinderen is het voor mij een vereiste dat ook de ouders/opvoeders open staan om te gaan kijken naar hun eigen rol in het systeem. Problemen die ouders ervaren in hun eigen ontwikkeling of in hun relatie hebben direct invloed op het gedrag van een kind. Maar ook geheimen, trauma's en andere belangrijke gebeurtenissen in het familiesysteem, soms over meerdere generaties, kunnen effect hebben op het huidige gedrag. Vaak merk ik dat doordat een ouder zelf stappen maakt in zijn of haar ontwikkeling, het kind automatisch volgt. Soms zelf zonder het kind begeleid te hebben.

 

Resultaat

Door te werken met en aan het gehele systeem (gezin/familie/opvoeders) wordt het helder welke mechanismen gezien willen worden.Door het herkennen en herstellen van het overlevingsmechanisme en door te werken met het hele systeem ontstaat er ruimte voor nieuwe gedrag. Je komt weer dichter bij je kern, staat steviger in je kracht en leert weer op jezelf te vertrouwen. Hierdoor zul je je beschermingsmechanismen meer los kun laten.

Ervaringen

""Met mijn zoon, gediagnosticeerd met PDD-NOS kenmerken van het syndroom van Asperger en AD(H)D, waren er communicatieproblemen. Dit dreigde vooral in de relatie met zijn vader te escaleren. De coach heeft hem inzicht gegeven in de wijze waarop hij over komt en hem begeleid naar een andere manier van communiceren. Daarnaast is gewerkt aan zijn motivatie en zelfvertrouwen richting de toekomst. Inmiddels heeft hij zijn school met goed gevolg af kunnen sluiten."

 

"Ik kwam in eerste instantie voor mijn zoon. Vervolgens heb ik in overleg met de coach besloten om eerst naar mijn eigen rol te kijken. Na drie sessies met de paarden heb ik voor mijzelf enorme stappen kunnen maken. Het was een investering, maar het was het zeker waard. Door mijn groei heb ik ook mijn zoon zien veranderen, zonder dat hij zelf begeleiding nodig heeft gehad."

 

Contact

 
 
 
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring (beide vindt u onderaan deze pagina)
 

No Nonsense Coach

 

Waar mens en dier:

  • gezien en gehoord worden
  • zichzelf mogen, kunnen en durven zijn
  • goed zijn zoals ze zijn

 

Met respect en betrokkenheid voor mens en dier begeleid ik bij het (her)ontdekken en herstellen van het eigen unieke ik. No Nonsense, daadkrachtig en inspirerend...

 

 

Algemene gegevens

 

Telefoon: 06-21928764

Adres: Kloosterweg 20, 8741 KB Hartwerd

Mail: anita@nononsensecoach.nl

 

KvK 01102045

BTW NL1918.66.751B01

AGB code 98101166

 

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

 

Copyright No Nonsense Coach