TeamontwikkelingTeamontwikkeling

 

Herkent u dit?

 • Lukt het niet om uw team te motiveren? 
 • Loopt het ziekteverzuim uit de hand? 
 • Klopt er iets niet in de teamsamenstelling? 
 • Is het tijd voor verandering, maar lijken de collega’s vast te zitten in het oude? 
 • Heeft u een nieuw team of zijn er veel nieuwe teamleden? 


Vragen die bij mij centraal staan zijn: 

 • Wat maakt dat medewerkers gemotiveerd blijven? 
 • Wat zorgt dat ze in hun kracht staan? 
 • Hoe leer je elkaars kwaliteiten kennen en inzetten?
 • Wat belemmert mensen in hun ontwikkeling? 

 

Wat doe ik?

Het is van groot belang dat iedere werknemer op de juiste plek zit. Dat ze over voldoende vaardigheden beschikken om zijn of haar taak goed uit te voeren en nog belangrijker: dat ze goed in hun vel zitten en hun taken met plezier volbrengen. Ik ondersteun en bied hulp bij dit proces. 

 

Hier werken we aan:

 • vergroten van zelfkennis
 • verkrijgen van inzicht in kwaliteiten en vaardigheden
 • wat kost veel energie, waar krijg je energie van?
 • de rollen binnen een team
 • eventueel veranderen van die rollen om het team optimaal te laten functioneren


Resultaat

Vertrouwen is de basis voor een succesvol team. Vertrouwen bouw je op door elkaar beter te leren kennen en gezamenlijk positieve ervaringen op te doen. Feedback geven en ontvangen is een vanzelfsprekendheid in een goed functionerend team en conflicten zijn er om van te leren. In een succesvol team kent iedereen zijn of haar rol en neemt hij of zij verantwoordelijkheid voor het eigen- en het teamresultaat.

 

Inzet van paarden

Werken met paarden is een effectief en krachtig instrument. Onbalans in teams wordt door paarden direct gesignaleerd. Het geeft op een doeltreffende manier inzicht in het functioneren van personen en teams. Paarden communiceren non-verbaal en reageren ook bij mensen op de -vaak onbewuste - non-verbale signalen. De reactie van paarden is zonder oordeel: direct en helder.

 

Kuddedieren

Paarden leven in en kudde en ieder heeft hierin een eigen rol. Voor hun overleving moeten paarden op elkaar én hun leider kunnen vertrouwen. Duidelijkheid in rangorde, samenwerking en taakverdeling is de basis voor veiligheid in de kudde.


Door simpele oefeningen met het paard wordt je eigen gedrag, je intentie en emotie gespiegeld. Je wordt bewust gemaakt van je eigen (onbewuste) gedrag, intenties en emoties. Elke verandering bij jezelf heeft ook direct effect op de reactie van het dier. Een ideale manier dus om te oefenen met nieuw gedrag. Je hoeft trouwens niet op de rug van het paard, samen in de bak zijn is voldoende. 


Het programma

Het programma en de duur van het programma is afhankelijk van de vraag en het thema. Je kunt kiezen voor een workshop of training van een dagdeel, een dag of langer. Dit zal vooraf tijdens een intake op basis van de vraag worden besproken.

 

Mogelijke onderwerpen:


 • Zelfvertrouwen, kwaliteiten en competenties

Doordat je jezelf beter leert kennen en weet wat je zwakke en sterke punten zijn, kun je zelfbewuster je werkzaamheden verrichten. Je kunt vanuit je eigen kracht besluiten nemen over je loopbaan. Door inzicht in de rollen binnen een team en wat jij hierin kunt toevoegen, kun je bewuster keuzes maken over welke stappen jij - binnen je eigen grenzen - wilt nemen.


 • Communicatie, feedback en samenwerking

Door onder andere samen met het paard bepaalde opdrachten uit te voeren, wordt helder welke non-verbale en verbale communicatiemethode een ieder inzet en wat hiervan het effect is binnen het team. Ook ga je ervaren hoe je op een goede manier feedback kunt geven en ontvangen.


 • Leiderschap

Door middel van opdrachten met (een deel van) de kudde ervaar je wat natuurlijk leiderschap is, wat voor jou wel en niet werkt en op welke wijze je anderen kunt motiveren.


 • Contact maken, teamrollen en grenzen aangeven

Door gebruik te maken van het kuddegedrag ga je ontdekken welke plaats jij inneemt. Je leert je eigen grenzen stellen en bewaken en je leert jezelf en de ander beter kennen.

Ervaringen

Naar aanleiding van een drietal teamtrainingen bij Noorderbreedte:


''Anita is zeer laagdrempelig,  en daardoor gemakkelijk benaderbaar. Ze weet te confronteren,  maar veroordeelt niet. Een hele mooie eigenschap om een ander te helpen.  Mede daardoor  krijg je de kans om naar jezelf te kijken en kun je verder met jouw eigen ontwikkeling.''

Contact

 
 
 
 
 
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring (beide vindt u onderaan deze pagina)