Angst & traumaAngst & trauma


Herken je dit?

Heb je iets naars meegemaakt? Een ongeluk, brand, overlijden, aanranding, misbruik, pesterijen of iets anders? Bijvoorbeeld in de uitoefening van je beroep? Zit je niet meer goed in je vel? Merk je dat je emoties overheersen? Ben je boos of mateloos verdrietig? Herken je jezelf soms niet meer terug? 


Dan is de kans groot dat je een trauma hebt.

Een trauma kan ook onbewust ontstaan. Al heel vroeg in je leven kun je angstige of stressvolle ervaringen opdoen. Je kan er op jonge leeftijd nog geen woorden aan geven, maar het wordt opgeslagen in je lichaamsgeheugen. Gedurende je jeugd komen er vaak diverse angstige ervaringen op je pad. Daarnaast ervaar je als kind de angst van anderen in je naaste omgeving. 


Het zijn veelal kleine ervaringen die niet traumatisch hoeven te zijn, maar door een samenloop van meerdere factoren kan het toch gebeuren dat er een trauma ontstaat. 


Factoren zijn: 

  • Je tijd in de baarmoeder.
  • De wijze waarop je hebt kunnen hechten.
  • De opvoedstijl en de omgeving waarin je opgroeit.
  • De normen en waarden die je meekrijgt.
  • De wijze waarop je tegen dingen aankijkt.


Een traumatische gebeurtenis of trauma zoals hierboven beschreven, kan een verstoord basisvertrouwen tot gevolg hebben. 


Resultaat

Door je basisvertrouwen te herstellen, kom je weer dichter bij je kern. Sta je steviger in je kracht en leer je weer op jezelf vertrouwen. Hierdoor verklein je de kans dat je opnieuw een trauma oploopt.


Hoe zorg ik ervoor dat jij je weer sterker voelt?

Met behulp van diverse methodieken ga ik met jou op zoek naar waar je een trauma - of de basis voor je trauma - hebt opgelopen. Aan de hand van levensbehoeften en door middel van het werken met paarden gaan we werken aan herstel van je basisvertrouwen.

Ervaringen

"Een jeugd die getekend werd door lichamelijk en sexueel misbruik laat behoorlijk sporen achter in je volwassen leven. Gevoelens als niet goed genoeg zijn en er niet bij (willen) horen. Het gebrek aan vertrouwen in anderen, maar zeker in jezelf. Stapje voor stapje werk ik aan herstel en verandering. En helaas kan niet iedereen omgaan met de veranderingen die zich bij mij voltrekken. Dus daar waar ik mijzelf steeds meer terug vind, moet ik ook leren om mensen los te laten. Ik ben er nog niet, maar ben goed onderweg." 

Contact

 
 
 
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring (beide vindt u onderaan deze pagina)