AD(H)D en ASSAD(H)D en ASS


Herken je dit?


Ben jij gediagnosticeerd met AD(H)D of ASS? Heb jij last van sociale angst of extreme verlegenheid? Ervaar jij  regelmatig gevoelens van somberheid of depressiviteit? Of heb je vaak last van negatieve gedachten of gevoelens? En loop je hierdoor vast in je dagelijks leven?

 

Systemisch werken

Zoals Gabor Mathe zo mooi in zijn boek 'Het verstrooide brein' omschrijft lijken ad(h)d en ass vaak een combinatie te zijn van genen/aanleg en de omgeving waarin iemand opgroeit en de gebeurtenissen die zich hierbij voordoen. Sommige dingen waar je hinder van ondervind zullen we kunnen veranderen maar anderen niet, hiervoor gaan we kijken wat er eventueel in je omgeving aangepast kan gaan worden. Door te werken met het gehele systeem (gezin, familie, werkgever etc.) ontstaat inzicht in eventueel ontwikkelde overlevingsmechanismen. 


Hechting

De manier waarop je als mens omgaat met emoties en behoeften heeft veel te maken met hoe je opgroeit en wat je meemaakt vanaf het moment van ontstaan. Allerhande factoren tijdens de zwangerschap, je geboorte en je eerste levensjaren kunnen ervoor zorgen dat het hechtingsproces niet optimaal verloopt. 

 

Onveilige hechting 

Het hechtingsproces is een complex proces. Risicofactoren voor een onveilige hechting zijn:

  • Ouderfactoren: sensitiviteit, toegankelijkheid, eigen hechtingsproblemen, relationele problemen, onverwerkte trauma's, etc.
  • Gezinsfactoren: de sociaaleconomische situatie, hoeveelheid stress, relatieproblemen, mishandeling of verwaarlozing.
  • Kindfactoren: trauma, opvallende lichamelijke handicaps, adoptiekinderen, geboortecomplicaties, couveuse verblijf, etc.

  

Resultaat

We ontdekken de verzameling kenmerken die specifiek zijn voor jou (unieke) persoonlijkheid en door het herkennen en herstellen van de  overlevingsmechanismen ontstaat er ruimte voor nieuw gedrag. Aan de hand van jouw doelen gaan we werken aan de vaardigheden die jij nodig hebt om deze te kunnen bereiken en aan de aanpassingen die in jouw omgeving nodig zijn.


Werkwijze

Individueel